Pekmezin Faydaları Nelerdir. Hangi Pekmez Neye İyi Gelir?
Pekmez, aslında çok eskiden beri bilinen ama kıymeti çok daha sonra anlaşılan bitkisel karışımlardan. Pekmezin faydaları çoktur. Mesela çok iyi bir anti oksidan olan pekmez, aynı zamanda kan yapıcı besinlerin başında gelir. aynı zamanda kendi içinde üzüm, hurma, keçiboynuzu, dut pekmezleri gibi bir çok pekmez türünü bulunduran pekmezin yararlarını sayacağız. işte onlardan bazıları:
Hurma Pekmezi
» Hurma pekmezi, uzun süre aç kaldığınız zamanlarda, üzerinizde oluşan
halsizliğe karşı çok faydalıdır.
» Spor yapanlar içinse adeta enerji içeceği görevini görür.
» Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıcı bir etkisi vardır.
» Zihnin ve bedenin gelişmesine yardımcı olur.
» Kuru öksürüğü keser.
» Boğaz ağrısını giderir.
» Bronşit ve soğuk algınlıklarına karşı oldukça etkilidir.
» En önemlisi kansere karşı bitkisel bir çözümdür. Kansere karşı koruyucu
etkisi vardır.
ÜZÜM PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR? ÜZÜM PEKMEZİ
NEYE İYİ GELİR?
Üzüm Pekmezi
Üzüm pekmezi halk arasında en çok bilinen pekmez türlerinden birisidir.
Üzüm pekmezinin faydaları ise
» Vücuttaki kan miktarını arttırır
» Doğal bir enerji deposudur.
» İştah açıcıdır.
» Hamilelikte ve bebek gelişiminde çok etkili ve faydalıdır. Uzmanlar
tarafından bu dönemlerde kullanılması önerilir.
» Mideyi, bağırsakları ve böbrekleri kuvvetlendirir.
» Damar sertliğine karşı iyi gelir.
» Kan dolaşımınızı rahatlatır.
Değişik pekmez cinslerinde olduğu gibi üzüm pekmezinde, fosforla kalsiyum
oranı yine istenilen oranın çok çok üzerindedir. Fosfor ve kalsiyum içeriği pek
çok besinde bulunur ancak böyle besinlerde ancak fosfor oranı düşük kalsiyum
oranı fazla ise kalsiyumun alınımı fazla olur. İşte pekmez de kalsiyum/fosfor
oranında fosfor oranı düşük olduğu için kalsiyumun kuvvetle alınımı sağlandığı
için çok önemli bir gıda maddesi olduğu söylenebilir. Fosfor ve kalsiyum,
bağırsakta bozulmuş dengeyi düzeltmek suretiyle kalsiyum absorbsiyonu yeterli
hale getirilebilir. Pekmezde eser olduğu gibi en çok 85 mgr fosfor vardır. Buna
karşılık kalsiyum miktarı çok fazla olduğu için bu denge, kalsiyum-fosfor
dengesi istediğimiz oranlarda olmaktadır. Dolayısıyla üzüm pekmezi çocukların
kalsiyum ihtiyacını sağlayacak yeterli oranlarda kalsiyum ve fosfor ihtiva
etmektedir. Pekmez kalsiyum ve fosfor kaynağı olarak kullanılmaktadır.
DUT PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR? DUT PEKMEZİ NEYE
İYİ GELİR?
Dut Pekmezi
Dut pekmezi de tıpkı üzüm pekmezi gibi, halk arasında en çok bilinen pekmez
türlerindendir. Tıpkı diğer pekmezler gibi sağlık kaynağıdır. Dut pekmezinin
faydaları şunlar olarak gösterilebilir.
» Kansızlık için dut pekmezi kullanmak gerçekten çok faydalıdır.
» Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına karşı dut pekmezi çok
iyi gelir.
» Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır.
» Soğuğa ve soğuk algınlığına karşı dut pekmezi, vücut direncinizi
arttırıcı özelliğe sahiptir.
» Sporcular için enerji deposudur.
» Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur.
» Çocukların zeka gelişimi için dut pekmezi önerilmektedir.
» Dut pekmezi ile gargara yapılırsa, ağız ve boğaz hastalıklarına karşı
etkili olur.
» Çocuklarda sıklıkla rastlanan bir çocuk hastalığı olan pamukçuk
hastalığına karşı yaygın olarak kullanılır.
Dut Pekmezi Daha Neye İyi Gelir ?
Dut pekmezi enerji bakımından yoğun enerji içeriğine sahip olan karbonhidratlardan dolayı yoğun enerji içeriğine sahip olan bir pekmez türüdür. Bu pekmez hem çocuklarda hem emzirenlerde,hem gebelerde bio yararlılığı fazladır. Pekmezin en önemli özelliği ise minarel bakımından çok zengin olması.Demir,çinko ve magnezyum gibi birçok minareli bol miktarda içerir. Konsantre olması bakımından tıpkı minarelli şuruplar gibi vucüda mineral bakımından destek vermektedir. Bu nedenle pekmezi hem çocuklarda,hem gebelerde hem emzirenlerde besin değeri bakımından ve enerji vermesi bakımından öneriyoruz.
Bunun dışında spor yapanlar özellikle spor öncesi enerjiye ihtiyaç duyarlar aslında çok doğal yoldan enerji almanın yollarından biri de pekmezdir. Pekmezi su içerisinde açarak içtiğinizde spor öncesinde yoğun bir enerji almanızı sağlar. Aynı zamanda spor esnasında kaybedeceğiniz mineralleri de yerine koymuş olursunuz. Dut pekmezi aynı zamanda bir çok hastalıkta da olumlu etki gösterebilen bir pekmez türüdür. Bunlar ;
•Kansızlık ve demir eksikliğini önler
•Ülser gibi mide rahatsızlıklarını önler
Dut pekmezi kalori bakımından 100 gramında 300 kaloriye yakın bir kalori barındırmaktadır.Günde 2 yemek kaşığı aldığınızda hemen hemen 60 kalori alırsınız ve buda aslında 2 küp şeker kadar kalori demektir.Bu nedenle yetişkinlerde 2 yemek kaşığı dut pekmezini çocuklarda ise 2 tatlı kaşığı içilmesi önerilir.
KEÇİ BOYNUZU PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR? KEÇİ BOUNUZU PEKMEZİ NEYE İYİ GELİR?
Keçi Boynuzu (Harnup) Pekmezi
» Kansızlığa karşı en iyi pekmezdir. Fakat tadı çok ağır olduğundan yemesi
biraz zordur.
» Kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler.
» Kalbi takviye eder.
» Cinsel gücü arttırıcı bir pekmezdir. Ayrıca sperm sayısını artırıcı
özelliği de kesinlik kazanmıştır.
» Vücudu güçlendirip enerjik bir hale getirir.
» Kansızlığa karşı birebirdir.
» Dişleri besler.
» Kemikleri güçlendirir.
» Bağırsakları çalıştırır. Bu nedenle zayıflamak için pekmez
kullanılabilir.
» Çocuklar ve hamile bayanlar için protein değerleri açısından çok
faydalıdır.
» Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir
» Akciğer rahatsızlıklarına karşı pekmez kullanılabilir.

Keçiboynuzu
Pekmezi Daha Neye İyi Gelir ?
Keçiboynuzu pekmezi de diğer tüm pekmezler gibi aslında tok tutucu etkiye
sahiptir.En önemli etkilerinden biri de tok tutmasıdır.O yüzden zayıflama
diyetlerinde yemeklerden önce 1 tatlı kaşığı kadar kullanılmasında fayda
vardır.Bunun yanı sıra keçiboynuzu pekmezini diğer pekmezlerden ayıran
özelliklerse ;
ishal ve kabızlık gibi bağırsak hareketlerini bozan durumlarda bağırsak
düzenleme etkisi vardır.
Kalsiyum miktarı zengin olan besin kaynağı olması nedeniyle süt ve yoğurt
tüketemeyen çocuklara,hamile
keçiboynuzu pekmezi,keçiboynuzu,pekmez,keçiboynuzu pekmezinin
yararları,keçiboynuzu pekmezinin faydaları,keçiboynuzu pekmezi neye iyi
gelir keçiboynuzu pekmezinin faydaları
kadınlara ve emziren annelere tavsiye edilir
•Keçiboynuzu pekmezi mineral deposu olup,bir enerji kaynağıdır
•Astım,bronşit gibi hastalıklarda hastalığın seyrini yavaşlatır
•Bağışıklık sistemini güçlendirir,hastalıklardan korur ve kansere karşı
koruyucu etki gösterir. Keçiboynuzu pekmezini yetişkinlerde günde 2 yemek kaşığı
çocuklarda 1 yada 2 tatlı kaşığı kadar kullanılmasında yarar
görülmektedir.
ANDIZ PEKMEZİNİN FAYDALARI
NELERDİR? ANDIZ PEKMEZİ NEYE İYİ GELİR?Andız
Pekmezi
Halk arasında pek bilinmeyen bir pekmez olan andız pekmezi, andız ağacının
meyvesinden elde edilir. Andız pekmezinin faydaları şu şekilde
sıralanabilir.
» Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer,
karaciğere karşı faydalı bir pekmezdir.
» Bütün pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır.
» Ayrıca gerçek bir enerji deposudur.
Andız Pekmezi Daha Neye İyi Gelir ?
Andız pekmezi andız meyvesi ağacının meyvesinden elde edilen pekmez türüdür.Bu pekmez türünün en önemli özelliği çok yoğun mineral özelliğine sahiptir.Yani mineral eksikliği olan kişilerde destek amaçlı
rahatlıkla kullanılabilecek konsantre
formüldedir.Andız pekmezinin özellikleri ise
Andız Pekmezi Daha Neye İyi Gelir ?
Andız pekmezi andız meyvesi ağacının meyvesinden elde edilen pekmez türüdür.Bu pekmez türünün en önemli özelliği çok yoğun mineral özelliğine sahiptir.Yani mineral eksikliği olan kişilerde destek amaçlı
- Öksürüğe iyi gelir
- Karaciğer ve akciğer hastalıklarında olumlu etkiye sahiptir
- Kalsiyum,magnezyum ve fosfor gibi birçok mineral bakımından zengindir
- Enerji vericidir
Pekmezin Besin İçeriği ve İnsan Sağlığına Sağladığı Faydalar
Pekmez de kuru üzüm gibi yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir
karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak
içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum
gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve
emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu
hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması
önerilmektedir.
Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların
krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır.
Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur. Ve insülün kullanımı ile
glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom
miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha
da belirginleşmektedir.
Pekmezin bileşimi ve besin öğeleri gereksinimi karşılama
yüzdeleri (100 gr.'da)
Bileşen Miktar Öngörülen miktarın yüzdesi
Su (%) 28-33,9 -
Enerji (kalori) 257-293 11,2
Toplam şeker
(kuru maddede ) 83,7-87,6 -
protein (gr) 0,6 0,9
Mineraller (mgr)
Kalsiyum 400-500 100,0
Fosfor 31 6,2
Demir 9,2 92,0
Sodyum 96 -
Potasyum 1470 73,5
Magnezyum 140 46,7
Kükürt 69 -
Bakır 0,43 21,5
Vitaminler
A vitamini (IU) 0 0
C vitamini (mgr) 0 0
Tiamin (mgr) 0,04 3,3
Riboflavin (mgr) 0,15 10,7
Niasin (mgr) 1,4 7,8
pekmezin yararları sayamayacağımız kadar çoktur.
Hamileler ve çocuklar için bulunmaz besin kaynağı olan pekmezin "thiamin",
"riboflavin" ve "demir" açısından baldan daha zengin olduğunu araştırmalar
ortaya koyuyor. 1 kg üzüm veya 200 gram pekmezin, kalori açısından 1150 gram
süte, 300 gram ekmeğe veya 350 gram ete eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Özellikle üzüm pekmezinin içinde doğal olarak bulunan glikoz ve früktoz, vücudumuzda hemen emilerek kana karışır ve metabolizmada enerjiye dönüşür. bu doğrultuda şunu söylemeliz ki; sabahları içeceğimiz iki yemek kaşığı pekmez, herkes için çok değerli ve çok önemli olan 2 mg. demir, 80 mg. kalsiyum ve 58 kcsal enerji ihtiyacımızı karşılayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder